null

Menu z dyni - kulinarne warsztaty online

Drukuj otwiera się w nowej karcie
20.10.2021 18:00 - 20.10.2021 20:00
Dom Kultury Wygoda, Koniecpolska 14, Warszawa

Dom Kultury Wygoda zaprasza na kolejne warsztaty kulinarne online. Tym razem Dorotka i Basia z Roots-Vege wezmą na talerze królową jesieni - dynię!
20 października start g. 18.

Poniżej lista zakupów na to dyniowe show 
Składniki do sałatki dyniowej:
- gruby plaster dyni
- 2 figi (albo granat)
-2 łyżki orzechów nerkowca (albo włoskich)
- rukola (albo baby szpinak)
Sos:
-sos tahini
- 1 cytryna
- syrop z agawy
- cynamon
- pieprz sól
**********
Składniki do sernika dyniowego:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 2/3 szklanki daktyli
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
Masa jaglana:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody (do kaszy)
- 500 g dyni Hokkaido
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) można również użyć niesłodzonego soku jabłkowego
- 1 i 1/2 łyżki agaru
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
*********
Składniki do dyniowego latte:
- 2 łyżki musu z dyni (mus czyli podgotowany i zmiksowany miąższ dyniowy)
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 goździk
- opcjonalnie dla silniejszego aromatu można dodać szczyptę anyżu i kardamonu 
- 400 ml mleka (najlepiej roślinnego)
- 2 x espresso
***********

 

Plakat informacyjny warsztatów kulinarnych dyniowych, które odbędą się on line w Domu Kultury Wygoda.
Plakat informacyjny warsztatów kulinarnych dyniowych, które odbędą się on line w Domu Kultury Wygoda.